Rolul alimentatiei la sportivi

Alimentatia are cel mai important rol atunci cand vorbim de viata sportiva, stransa legata de antrenament si odihna. Sunt 3 verigi care nu functioneaza la paramentri optimi, una fara cealalta. Fara a avea o alimentatie bine pusa la punct, bazata pe tipul de efort pe care il facem, pe momentul zilei in care vom desfasura antrenamentul, pe varsta, tipul somatic si nu in ultimul rand, trebuie sa tinem cont de perioada sa de refacere, antrenametele nu vor avea rezultatul asteptat.

Acum, in mod paradoxal, atunci cand ne referim la o persoana care isi doreste sa slabeasca, ea va trebui sa manance mai mult si mai des , contrar a ceea ce stia sau isi dorea. Cand spun mai mult, ma refer la alimente cu volum mare gen salate, leguminoase, fibre dar care au calorii putine. Oamenii trebuie sa respecte un program al meselor, acesta fiind foarte important in procesul de slabire. In zilele in care  avem antrenament, nu trebuie sa mancam mai mult cantitativ ci doar sa asiguram nutrientii necesari sustinerii efortului dar si refacerii post efort. Ca si numar de mese, 3 mese principale si 2-3 gustari , indiferent ca vrei sa slabesti sau sa pui masa musculara. Ca si masa inainte de antrenament, ea trebuie consumata cu 2-3 ore inainte de efort iar cu 30-40 min se poate consuma o gustare si aici iarasi revin si afirm ca depinde de mai multi factori ceea ce trebuie si cat trebuie consumat. Nu in ultimul rand, tipul somatic pentru fiecare ramura sportiva este cel care aduce personalizarea meniului.

Dupa antrenament, in primele 30 minute , avem o asa numita fereastra anabolica, in care se pune accent pe alcalinizare , hidratare si refacerea glicogenului.  Sunt asa de multe de spus iar asta ar insemna sa scriu o carte asa ca , pentru cei interesati, la Sky Fitness Colentina, antrenorul Adir Florin care este si tehnician nutritionist, va poate ajuta in indeplinirea obiectivului propus.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s