Sauna si efectele ei

ffffSauna si efectele ei!
Aud foarte des vorbindu se despre sauna…cum facem, de care facem, cat facem. Mai ales…cat facem?!
Avem doua feluri principale de sauna: sauna uscata si cea umeda, intalnindu le de obicei cam la toate salile. Sauna uscata este cel mai vechi tip de sauna, cu temperatura cuprinsa intre 80 si 120 grade iar umiditatea relativa intre 5-15 %. Sauna umeda, vine din hammamul turcilor, temperatura nu depaseste 60 de grade insa umiditatea este in jur de 100%. In sauna umeda se toarna apa periodic peste pietrele incinse pentru obtinerea aburului.
O sedinta de sauna nu ar trebui sa dureze mai mult de 15 minute iar pentru obtinerea unui efect maxim, o baie cu apa calduta, dupa sauna , ar fi extraordinara. Acolo unde exista si jacuzzi, este perfect.
Care sunt efectele saunei: in faza de caldura, transpiratia ajuta la eliminarea toxinelor din organism, muschii se relaxeaza iar presiunea arteriala revine la normal. Implicarea glandelor sudoripare duce la marirea productiei de colagen care ne ofera pielii elasticitate si aspect de lipsa de riduri. Ritmul cardiac creste intre 50-75 % din FC max( frecventa cardiaca maxima), fiind ca un mic antrenament cardio. Inhalarea aburului usureaza secretiile iar daca adaugam ulei de eucalipt, se elibereaza caile respiratorii. De ce am spus ca sauna ar trebui sa dureze maxim 15 minute, pentru ca temperatura corpului creste in jur de 38 de grade iar metabolismul scade si arderea grasimilor de asemenea.
In faza de racire, aerul rece, apa calduta, stimuleaza vasele sangvine periferice.
Sauna este foarte indicată ca terapie în formele uşoare de astm bronşic, bronşită, dureri musculare şi de ligamente, reumatism, la pacienţii postinfarct; efectul tonifiant este de un real ajutor în tratamentul insomniilor, stressului, depresiei.
Contraindicaţiile saunei cuprind bolile inflamatorii acute interne, infecţiile febrile, infarctul acut, tulburările circulaţiei cerebrale, epilepsia, glaucomul, bolile sexuale, tumorile.
Sper ca v am fost de folos cu aceste sfaturi !
Adir Florin antrenor personal

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s